Soğuk Hava Deposu Sistemleri
Kanatlı Hayvan Soğuk Hava Deposu
Kanatlı hayvan
Tavukların ve diğer kanatlı çiftlik hayvanlarının evcilleştirilmesine ait ilk bilgiler m.ö. 2000li yıllarda karşımıza çıkmakta ve günümüze kadar uzanan bir tarihiyle çeşitli bilgi ve tecrübeler ile üreticilere ışık tutmaktadır.
Güney doğu aska kıtasında rastlanılan ve bu güne kadar dünya üzerindeki tüm insanların başlıca kesin kaynakları arasında yer alan bu hayvanların önemi ve değeri herkes tarafından bilinmekte ve tüketilmektedir.
Tavuk ve diğer kanatlı ( hindi, ördek, kaz ve bıldırcın gibi, ) hayvanların üretme ve işleme tesislerde kesim bantlarına girdikten çok kısa bir sürede kesim işlemi ve bijolojik atıklardan ( tüğ ve diğer atıklar ) arındırma işlemi sonrası soğutma işlemine alınarak 2,5 - 3 saat gibi bir zaman içinde 0°C - +4°C arasında soğutulmuş ve paketlenmiş ürün haline gelir.
Bu piliçlerin kalite kontrol işleminden geçerek soğuk depolara alınırlar . Bir kısmı ise başka bantlara alınarak çeşitli parçalara ayırılarak gıda sektörüne nakli gerçekleştirilir.
Tavuk ve diğer kanatlı hayvan etleri kırmızı et çeşitlerine göre bozulma hassasiyeti yüksek ve depolama , taşıma ve işleme alanlarında soğuk zinciri bozmadan süreci tamamlaması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Tavuk eti donuk ve soğuk ısı şartlarında depolanmaktadır soğuk ; üretimden tüketim sürecine kadar -2°C - +4°C ısı şartlarında muhafaza edilerek 1 hafta gibi bir süreye kadar tüketilmelidir.
Donuk saklama ise ; üretim hatlarından şoklama odalarına hızlı şekilde alınması gereken tavuk etleri -40°C ısıda ürün merkezine kadar dondurularak -18°C şoklu ürün depolarında 6 ay ile 24 ay süre zarfına kadar tüketilmesi mümkündür , ürün şoklama sırasında geçen süreler ürünün homojen şekilde donması ön koşul olarak kabul edilir ve soğuk zincir bozulmadan gıda sektöründe tüketimi sağlanır.